Energie-Nederland pleit voor nog hogere energiebelasting

Energie-Nederland vindt dat de energiebelasting op gas nog meer verhoogd moet worden. Zij hebben bij de Tweede Kamer aandacht gevraagd hiervoor. Er moeten meer kansen worden gecreëerd om duurzame energie meer te laten concurreren. En dat kan alleen door de energiebelasting te verhogen. Aan de andere kant pleitten zij voor een verlaging van de energiebelasting op stroom.

Tweedehands elektrische auto fiscaal aantrekkelijk maken

Elektrische auto’s die als tweedehandsje worden verkocht zou fiscaal ook aantrekkelijker moeten worden. Bio-olie dat als prima vervanger kan dienen voor aardgas zou niet moeten worden belast. Op die manier kan bio-olie op grotere schaal worden ingezet in warmtecentrales. De biomassa centrales zijn vrijgesteld van afvalstoffenheffing en deze vrijstelling zou de overheid moeten blijven handhaven.

Hogere energiebelasting treft lage inkomens het meest

Het belastingstelsel zou de klimaat afspraken kunnen ondersteunen hierin. Het is allang geen nieuws meer dat de energiebelasting de komende jaren steeds duurder wordt. CE Delft concludeerde eerder dit jaar wel dat de lage inkomens in verhouding het meest moeten betalen. De stijgende energiekosten in de toekomst raken deze groep dan ook het hardst. Nu betaalt een consument met een laag inkomen 2.2% meer en dat zal in 2021 gestegen zijn naar 6.2%.

Eerlijk de lasten verdelen op termijn

Bedrijven worden het minst geraakt door de klimaatregelingen van het kabinet. Zo viel te lezen in een artikel van de NOS dat Nederlandse huishoudens relatief het meest betalen aan de energietransitie. Zij betalen voor elke ton CO2 180 euro, terwijl de grote industrie maar 25 euro per ton CO2 kwijt is. De land en tuinbouwsector betaalt circa 50 euro per ton CO2. Dit zijn enorme verschillen die dus bij de consumenten het zwaarst valt.

Er moet een goede lastenverdeling worden opgemaakt vinden Milieudefensie en de FNV. Gas wordt dus de komende jaren alleen maar duurder. Nu betalen we gemiddeld bij een jaarlijks verbruik van 1200 m3 €799 per jaar. In 2015 daalden de gasprijzen nog waardoor we 20 euro op jaarbasis konden besparen. Gekeken naar de dieselprijs in 2015 betaalden we €1,15 per liter, dat is anno 2018 maar liefst €1,46 per liter.

Gasprijs afhankelijk van meerdere factoren

Gas wordt duurder en dat hangt voor een deel samen met de olieprijzen. Maar wat ons gas toch het duurst maakt is de belasting erop. In 2015 betaalden we ongeveer 23 cent extra aan energiebelasting in 2018 is dat zelfs bijna 32 cent. Het enige wat huishoudens kunnen doen is het gasverbruik zoveel mogelijk in de hand houden. Temper de thermostaat en zet deze ook tijdig uit. Daar valt de grootste besparing te behalen. Ook korter douchen tempert het gasverbruik aanzienlijk.

Pak opnieuw uw rekenmachine en start met energie vergelijken

Elk jaar opnieuw goedkope energie en gas vergelijken is ook van belang. Door zoveel mogelijk de prijzen te vergelijken vindt u altijd de goedkoopste energieleverancier.

 

8.3/10 - (3 stemmen)

Plaats een reactie