Aansluitingenregister

Het aansluitingenregister kan door energiebedrijven worden geraadpleegd bij bijvoorbeeld een overstap. Energie Data Services Nederland beheert dit register. In het register worden alle energie en gasaansluitingen opgenomen. Het wordt officieel het Centraal Aansluitingenregister genoemd. Ook u bent opgenomen in dit aansluitingenregister.

Zo staan de volgende gegevens van u erin:

  • Adres
  • Persoonlijke gegevens zoals voornaam en achternaam
  • Welke energieleverancier er staat geregistreerd
  • Type energiecontract
  • EAN code

Elke woning of pand met een aansluiting staat in het aansluitingenregister

Dus uw appartement of woning is van belang voor het aansluitingspunt. Uw aansluiting is ook weer verbonden met een unieke EAN-code. De gegevens worden meestal gebruikt door een energieleverancier wanneer een consument overstappen wil. Maar ook wanneer de energielevering wordt afgesloten bij verhuizing. De nieuwe bewoner dient dan snel een nieuwe leverancier te zoeken. Dankzij het C-AR kunnen energieleveranciers en netbeheerders razendsnel informatie vergaren. Op die manier is een overstap snel te regelen. Verhuizingen verlopen soepel waardoor de klant nooit zonder energielevering komt te zitten.

Privacy belangrijk bij C-AR

Wel zijn partijen zoals energieleveranciers en netbeheerders gebonden aan regels. Zij mogen niet de gegevens van het C-AR misbruiken. Wanneer zij dit aansluitingenregister te vaak raadplegen dan treedt de ACM op. De consument moet tevens ook toestemming geven voor het opvragen van de gegevens. Dat moet leiden tot een groter vertrouwen tussen consument en energieleverancier.