Aansluittarief

Elke woning of pand met een aansluiting dient een aansluittarief te betalen. Dit bedrag wordt gebruikt voor de aanleg van uw aansluiting en het onderhoud ervan. Uw netbeheerder ontvangt dit tarief en bepaalt ook de hoogte daarvan. Elk jaar moet er een bedrag worden afgedragen voor het onderhoud van uw aansluiting. Betreedt u een nieuwe woning? Dan moet u eenmalig een bedrag betalen voor de aanleg van de nieuwe aansluiting.

Netbeheerder ontvangt kosten aansluittarief

De netbeheerder is wel gehouden aan regels over de hoogte van het aansluittarief. De ACM stelt het maximale aansluittarief vast. De kosten voor het tarief vindt u terug op uw energierekening. Want de kosten hiervoor betaalt u eerst aan de energieleverancier. Zij dragen dit vervolgens weer af aan de netbeheerder. De kosten worden op de voorschotnota vermeld maar ook op de eindafrekening.

U kunt niet op aansluittarief vergelijken

Overstappen van netbeheerder kan niet, dus u kunt niet op aansluittarief vergelijken. De netbeheerder is u namelijk toegewezen en kan niet veranderd worden. Alleen als u verhuist buiten uw regio zal er een andere netbeheerder voor in de plaats komen. Heeft u moeite om de kosten voor het aansluittarief te vinden? Deze kan worden vermeld als periodieke aansluitvergoeding.