All-electric

Alles elektrisch ofwel All-electric is de term voor een huis dat volledig gebruik maakt van elektriciteit. In dit huis is dan ook geen gasaansluiting meer aanwezig. Douchen en de woning verwarmen gaat allemaal op elektriciteit. Denk hierbij aan een warmtepomp die de woning verwarmd. En zonnepanelen voor de energielevering en een zonneboiler die het warm water regelt.

Geen gasaansluiting meer aanwezig

Deze woning is dus geheel afhankelijk van elektriciteit en niet meer van gas. Een all-electric woning is een ideaal onderdeel in onze toekomstige klimaat. Dit huis zal duurzame energie opwekken en verbruiken. Dat betekent geen minder tot geen CO2 uitstoot meer. Ook zal de energierekening daarmee verlaagd worden. Men voorziet in de eigen energiebehoefte en krijgt nog een beetje energie geleverd. Of er wordt zelfs nog een terugleververgoeding aan u betaalt.

Veel duurzame technieken om anders te koken en te verwarmen

Aan alle aspecten in de elektrische woning wordt gedacht. Elektrische vloerverwarming die de woning kan verwarmen. Koken op een inductie fornuis of keramisch koken. Er zijn vele technieken al beschikbaar om zelfstandig te zijn zonder gasaansluiting. Alleen is een dergelijke woning vrij kostbaar. En omdat de woning ook nog eens voorzien is van goede isolatie zal de woning ook weinig warmteverlies kennen. Vergelijkbaar met de elektrische woning is de Nul-op-de-meter woning. Ook deze woning is aangepast waardoor het weinig energie en gasverbruik kent.

Onze gasvoorraad zal opraken en daarom wordt er zoveel geƫxperimenteerd met zulke woningen. Heel veel woningcorporaties bouwen hun huurwoningen al om tot een duurzamere woning. In eerste instantie is dit omdat de overheid dit van ze verlangd. En ten tweede levert het lagere onderhoudskosten op voor de corporaties. Een heuse Nul op de Meter woning brengt nog wel een flinke investering met zich mee. Daarom kiezen corporaties en verhuurders voor een iets minder uitgebreide ombouw.