Contract controle protocol (CCP)

Een protocol waarbij gegevens van het contract worden gecontroleerd is het Contract controle protocol. Een energieleverancier kan deze gegevens terugvinden in een register. De einddatum van uw energiecontract staat hierin. Ook de verleng periode en de opzegtermijn staan hierin vermeldt.

CER wordt geraadpleegd bij eventuele overstap

Stel u wilt overstappen dan raadpleegt uw energieleverancier eerst een register. Op die manier kunnen zij bekijken of het mogelijk is om al over te stappen. Dit register heet ook wel Contract Einde Register. Alle energieleveranciers hebben toegang tot dit register.

Pas op voor de overstapboete stap over wanneer het echt kan!

Duurt het nog even voordat u kunt overstappen dan kan de energieleverancier daar rekening mee houden. Zij wachten dan tot de eerst mogelijke datum voor een overstap. Wilt u toch eerder overstappen? Dan draagt u zelf de financiële kosten daarvan. U kunt dan een overstapboete verwachten van uw huidige energieleverancier. Deze boete is minimaal €50 die per product betaalt moet worden, maximaal loopt dit op tot €125 per product.

Houdt begin en einddatum van uw energiecontract zelf in de gaten

Houdt zelf dus goed bij wanneer u kunt overstappen. Bent u overgestapt op 1 december 2017? Dan kunt u daar 13 maanden bij optellen om opnieuw te kunnen overstappen. Bent u een energiecontract aangegaan met een langere looptijd? Dan houdt u die looptijd aan. We raden dan ook altijd aan om uw prijzen voor energie en gas niet te lang vast te zetten. Dit voorkomt financiële rompslomp achteraf zoals de overstapboete.