Domotica

Domotica is een woord dat gebruikt wordt om smart homes aan te duiden. Een huis dat domotica heeft is geautomatiseerd. De vertrekken in het huis zijn aangesloten op een smart systeem. Zo kan men de temperatuur regelen in bijvoorbeeld de woonkamer en de overige ruimten. De verlichting kan ook een onderdeel van domotica zijn of de beveiliging.

Smart home is de toekomst

Een smart home is aangesloten middels een ethernetkabel. Op die manier kunt u op afstand allerlei technische handelingen verrichten. Denk aan het aanzetten van de verwarming of juist de airconditioning. De oven kan alvast aangezet worden zodat als u thuiskomt uw gerecht al bereid is. Maar domotica gaat tegenwoordig verder dan dat. Alle elektrische apparatuur kan op afstand bediend worden.

Boodschappen op afstand doen

En wat denkt u van het aanvullen van bepaalde boodschappen? U kunt op afstand bestellingen doen op internet bij uw favoriete supermarkt. Is uw terrein omgeven door een hek en/of poort? Deze kunt u vanaf uw gsm openen. Vooral de veiligheid in en om de woning kan geregeld worden. Heeft u een CO alarm? Dan kunnen uw ramen zelfs automatisch geopend worden als dit alarm afgaat. De ketel kan zelfs op afstand uitgeschakeld worden.

Domotica en energieverbruik terugdringen

Wat uw energieverbruik betreft kan domotica zeer handig zijn. Omdat u uw apparatuur zo in kunt stellen dat u automatisch energie en gas bespaart. Een slimme thermostaat kan er prima mee verbonden worden. U kunt besparen op uw verlichting en uw thermostaat lager instellen. Toch zit er aan een dergelijk systeem een behoorlijk prijskaartje. Probeer gewoon zelf zoveel mogelijk uw energieverbruik terug te dringen. Een domotica systeem neemt u dit uit handen. Maar zelf doen is natuurlijk een stuk goedkoper en u bespaart net zoveel.