Duurzame warmte

Duurzame warmte zal in de toekomst ons aardgas gaan vervangen. Duurzame warmte verkrijgen we door restwarmte afkomstig uit grote bedrijven. Of biomassa ketels die warmte opwekken. Een warmtepomp produceert ook duurzame warmte.

Subsidie voor duurzame warmte

Van de overheid kunt u een subsidie krijgen als u besluit uw huis duurzaam te verwarmen. Als u een pelletkachel wilt gaan aanschaffen of een biomassaketel. Op die manier wordt de drempel om deze kachels aan te schaffen verlaagt. Maar ook bij een warmtepomp en zonneboiler ontvangt u een subsidie.

Warmtepomp in plaats van gasaansluiting

Als u een warmtepomp gaat gebruiken dan wordt uw warmte geproduceerd uit lucht of bodem en grondwater. Zo hoeft u dus geen gebruik meer te maken van gas. Er zijn verschillende warmtepompen. De een kan gebruikt worden in combinatie met uw HR-ketel en de volledige warmtepomp heeft de HR-ketel niet eens meer nodig.

Stadsverwarming in woonwijken

Een volgend voorbeeld van duurzame warmte is blok of stadsverwarming. Hierbij wordt de warmte in woningen gebracht door middel van een ketel en verwarmingsbuizen. Vele woonwijken in Nederland zijn hier op aangesloten. Zij maken dus al geen gebruik meer van gas.

Restwarmte dat gerecycled wordt

Restwarmte afkomstig van grote fabrieken is ook een alternatief. Deze restant warmte wordt weer getransporteerd naar omliggende woningen en bedrijven. Juist omdat duurzame warmte nogal prijzig is kunt u een subsidie krijgen. De warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt heeft een gemiddelde aanschafprijs van €6500 tot €14000. Haalt de warmtepomp water uit de bodem dan liggen de prijzen nog iets hoger.

Toch kan een warmtepomp ervoor zorgen dat u flink bespaart op uw energiekosten. De besparing met een warmtepomp kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Daarbij moet wel de woning goed geïsoleerd zijn. Op Milieu centraal kunt u meer lezen over dit onderwerp.