Eindafrekening

Een afrekening aan het einde van het jaar vanuit uw energieleverancier ook wel de eindafrekening of jaarrekening genoemd. In deze eindafrekening staan alle kosten die gemaakt en betaald zijn over een kalenderjaar. Over het algemeen ontvangt u deze dus aan het einde van het jaar. Maar de eindafrekening kan ook worden opgemaakt als u gaat verhuizen of kiest voor een andere energieleverancier.

Altijd controleren die eindafrekening

Controleer deze eindafrekening dan ook goed. Kloppen de gegevens die erop vermeld staan? De jaarafrekening bevat uw verbruik over de laatste 12 maanden. Dit verbruik wordt berekend met de data van uw meterstanden. Zorg dan ook dat de meterstanden tijdig en correct worden doorgegeven. Heeft u een slimme meter in de meterkast? Dan hoeft u uw meterstanden niet meer door te geven. In dat geval is het niet verkeerd om de meterstanden op de slimme meter zelf maandelijks te noteren. In geval van onjuistheden kunt u daarmee aan de bel trekken.

Vroeger kwam de netbeheerder eens per jaar langs om de meterstanden op te nemen. Omdat alles nu gedigitaliseerd wordt is deze dienst vervallen. Ook als u geen slimme meter heeft dan nog is het van belang om uw meterstanden te controleren. Op die manier merkt u sneller veranderingen op in uw verbruik. En dan kunt u er tijdig iets aan doen.

Geef de meterstanden op tijd door

Als het energiebedrijf uw meterstanden moet schatten omdat u geen meterstanden heeft doorgegeven dan loopt u kans een onjuiste eindafrekening te ontvangen. En dan kan het maar net zo zijn dat u onterecht moet bijbetalen. Als u in de situatie verkeert dat u gaat verhuizen dan moet uw energieleverancier binnen 6 weken de eindafrekening aan u versturen. Omdat we vooraf betalen voor energie zal het verbruik daar ook mee verrekend worden.