Energiebelasting

Energiebelasting dragen wij af over ons verbruik in energie en gas. Dit betalen wij niet zelf aan de belastingdienst maar dat doet de energieleverancier voor ons. Dit bedrag is al berekend in uw voorschotbedrag. Bijna 50% bestaat uit belastingen als we naar de energienota kijken. Elk jaar stijgt de energiebelasting met een paar procent. Dat maakt onze energiekosten dus duurder.

Energiebelasting gestegen de afgelopen jaren

De energiebelasting wordt steeds verhoogd om de afspraken in het Energieakkoord na te kunnen komen. Vooral in 2016 werd de belasting op gas enorm belast. De belasting op energie is juist weer verlaagd. De verschillen tegen elkaar wegstrepen kan niet omdat de belasting op gas dit teniet doet.

Als pressiemiddel om zuiniger te zijn

De energiebelasting is een opgelegde wet vanuit de overheid. De drijfveer van deze wet moet ons aansporen ons energieverbruik terug te dringen. Dus geen of minder gebruik maken van energie en dan het liefst geen grijze energie meer. Maar dit streven kan nog niet behaald worden. Want we produceren niet genoeg groene energie om geheel zelfvoorzienend te kunnen zijn.

Verlaag uw gasverbruik

We gaan alleen minder belasting betalen als we ons verbruik verlagen. En dat kan prima als u besluit op te gaan letten. Opletten dat er minder gas wordt verbruikt. Want anders krijgen we daar de rekening van gepresenteerd. Gas is nodig voor het verwarmen van water en de radiatoren. Ook voor het koken maar dit gasverbruik is miniem.

Verwarm verstandig

Er gaan ontzettend veel kubieke meters gas verloren tijdens uw douchebeurt en het verwarmen. Stel uw verwarming in op gepaste tijden en een standaard temperatuur. Denk hierbij aan 20 graden. Nog altijd behaaglijk en het scheelt u snel €80 per jaar. En hoe meer u verwarmd hoe meer u betalen moet. Dus zet gerust de verwarming uit in de overige ruimten in huis. Ook dit scheelt snel gemiddeld €100 per jaar.