Energieliberalisering

Liberalisering betekent vrijmaken en Energieliberalisering betekent dan ook het vrijmaken van de energiemarkt. Vrij in de keuze voor welke energieleverancier dan ook. En niet alleen in de keuze voor een energieleverancier maar ook de keuze voor het soort contract. Voordat de energieliberalisering een feit werd betaalden we gewoon aan onze vertrouwde energieleverancier. Welke soort stroom er werd geleverd dat was niet aan de orde. Ook niet de looptijd van het energiecontract. Eigenlijk was een energiecontract dus een soort van levenslang. Want overstappen kon toen gewoon nog niet.

Overstappen wanneer het mogelijk is

Nu is het heel anders en in geval van een contract voor onbepaalde tijd kunt u zelfs overstappen wanneer het u uitkomt. De liberalisering van de energiemarkt is bedoeld om nieuwkomers op de energiemarkt te verwelkomen. En het is tevens bedoeld om de energiemarkt een gezond en concurrerend speelveld te laten zijn. En met meer dan 45 energieleveranciers wordt er ook flink geconcurreerd. Dit is ook wel nodig want een consument blijft niet zonder meer bij dezelfde energieleverancier hangen. Als er flink geld kan worden bespaard dan stapt men gewoon op. En dat is ook één van de bedoelingen van de energieliberalisering.

Alle goedkope energie vergelijken

Dus is uw energiecontract aan vernieuwing toe en kunt u al bijna overstappen? Dan kunt u gewoon alle goedkope energie vergelijken en fors besparen. Geen enkele energieleverancier ziet liever niet dat zijn klanten opstappen. Maar er is altijd eentje die goedkoper is. Daarom wordt er ook flink gestunt met de energie en gasprijzen. Leg uw jaarlijkse kosten eens naast die van een andere energieleverancier. U zult zien dat er flink wat verschillen kunnen ontstaan. Geld dat u dus liever niet laat liggen. Maak een onafhankelijk energie vergelijk en zie waar de goedkoopste energie te vinden is.

Gratis overstappen of toch niet?

Overstappen is ook een koud kunstje want uw nieuwe energieleverancier regelt het overstap proces voor u. Zorg alleen wel dat u gratis overstappen kunt. Want u loopt het risico te moeten betalen als u voortijdig uw energiecontract openbreekt. De minimale opzegboete die u opgelegd kan worden is 50 euro per product. En helaas kan die op zijn duurst oplopen tot €125 per product. Waarom dat zo is? Het energiebedrijf is een contract met u aangegaan. Zij dienen zich aan de afspraken te houden maar u ook. Dus let daar wel even op voordat u snel besloten heeft over te stappen.

De boete van €125 per product komt niet zo vaak voor. Deze kan alleen opgelegd worden als uw energiecontract nog meer dan 2.5 jaar loopt. Houdt daar rekening mee als u besluit over te stappen naar een drie jarig of zelfs vijf jarig energiecontract. De beste manier om altijd boetevrij over te stappen is om te kiezen voor één jarig contract.