Energiemarkt

De energiemarkt is een groot podium voor energieleveranciers en producenten van energie en gas. Hier kunnen ze energie en gas inkopen maar ook verkopen. Er wordt tevens nog gehandeld in brandstoffen zoals olie en kolen. De energiemarkt kan ook staan voor het concurrerende speelveld waar energieleveranciers hun prijzen zo voordelig mogelijk aanbieden. Consumenten hebben daardoor de mogelijkheid om uit verschillende producten te kiezen.

Wie doet wat op de energiemarkt?

Netbeheerders begeven zich ook op de energiemarkt maar niet om te handelen. Voorheen hadden we nog energieleveranciers die ook een netwerkbeheer tak onder zich hadden. Zij moesten verplicht opsplitsen omdat de concurrentie anders oneerlijk werd. Een voorbeeld daarvan zijn Essent, Nuon, Eneco en Delta Energie. Netbeheerders krijgen weer betaalt van ons voor het gebruik van hun netwerk.

ACM en overheid houden vinger in de pap

De Overheid en de Autoriteit Consument en Markt zien er op toe dat alles op de energiemarkt goed gecontroleerd en gereguleerd wordt. Wanneer een energieleverancier maar ook een netbeheerder dan de fout ingaat kan de ACM optreden. De concurrentie is sinds 2004 losgebarsten omdat de energiemarkt toen geliberaliseerd werd. Dat betekende dat niet meer de traditionele energieleveranciers het heft in handen hadden. Er mochten nieuwe partijen toetreden om ook energie en gas te kunnen leveren. Zo werden de grote energiereuzen gedwongen om hun prijzen voordeliger te maken.

Vrij baan gemaakt om op te stappen bij energieleverancier

De consument mag sindsdien dus gewoon opstappen bij de huidige energieleverancier. Dat was vroeger ondenkbaar. Toen betaalde men een vast tarief en spraken we nog niet van een energiecontract met bepaalde looptijd. Jaar in jaar uit betaalden zij gewoon hun energiekosten. Het kwam dan ook niet vaak voor dat de energiekosten verlaagt werden. Men moest het er maar mee doen.

Er is sinds 2004 enorm veel veranderd in de energiemarkt. Waar we eerst vooral grijze energie te kiezen hadden kwam er ook steeds meer groene energie bij. En vanaf 2013 ook geen gedoe meer met twee aparte afrekeningen. Er is nu één duidelijke energierekening, dus alle kosten worden vermeld op één factuur. Het gebruik van vergelijkingssites in energie heeft ook een enorme vlucht genomen sinds de liberalisering.

Uw huidige energiecontract vergelijken?

Ook huidige energiecontract vergelijken met de rest van het aanbod? GoedkopeEnergie.nl helpt u daar graag bij. Start met goedkope energie vergelijken en vind met ons de goedkoopste energieleverancier. Het vergelijken kan u toch gauw €450 per jaar opleveren.