Energieveiling

Energieproducten en gasproducten die geveild worden. Dat is waar een energieveiling voor staat. Energieleveranciers kunnen deelnemen aan een veiling. Zij kunnen deze winnen doordat zij de goedkoopste aanbieding doen. Als de veiling eenmaal gewonnen is dan kunnen een grote groep consumenten kiezen voor deze energieleverancier. Er zijn veel energieveilingen vanuit verschillende organisatie’s. De meest bekende zijn toch wel die van de Vastelastenbond, de Consumentenbond en de Telegraaf bijvoorbeeld.

Energieveiling bedoeld om het gemeenschappelijke doel te dienen

Maar er komen steeds meer veilingen bij vanuit andere bonden of organisatie’s. Het gemeenschappelijke doel is om consumenten te laten besparen op hun energie en gas. Hoe groter er wordt ingekocht des te hoger de korting op de energierekening. Het woord energieveiling heeft dezelfde betekenis als het woord energiecollectief. Waarschijnlijk heeft u vast al eens een aanbieding gekregen om mee te doen.

Meedoen? Zoek dan eerst alles van tevoren goed uit

Sinds de opkomst van energieveilingen is de kritiek erop ook toegenomen. RTL Nieuws vond middels een onderzoek uit dat er bij bepaalde energieveilingen vooraf afspraken waren gemaakt. En dat is niet volgens de regels. De energieleveranciers vonden zelf ook dat ze teveel verloren met een dergelijke energieveiling. Een energieveiling kan voordelig zijn, maar daar komt u achter door deze aanbieding ook weer te vergelijken. Kunt u meedoen aan een veiling? Prima. Maar leg dit aanbod ook naast het aanbod van de overige energieleveranciers.

De energiekosten verlagen wanneer het u uitkomt

Als u besluit over te stappen dan moet u altijd uw eigen belang in de gaten houden. U wilt namelijk uw energiekosten verlagen. Zoek altijd goed uit wat de voorwaarden zijn bij een nieuw energiecontract. Leg uw nieuwe overeenkomst dan ook niet te lang vast. Een looptijd van een jaar is perfect, u kunt dan het volgende jaar weer besparen. U bent ook niet verplicht om voor een energieveiling te kiezen. Stel u vindt de aanbieding toch niet zo geweldig? Dan wijst u de veiling gewoon af. Daarin bent u eigen baas en dat heeft u te danken aan de liberalisering.

En stap over wanneer het echt kan

Laat u vooral niet opjagen door energie aanbiedingen van wie dan ook. Bekijk in uw eigen tijd wat er beschikbaar is. Energie vergelijken kan op elk moment overstappen namelijk ook. Maar alleen als uw einddatum dat ook toelaat. Want als uw energiecontract pas eind volgend jaar verloopt dan kunt u een overstapboete verwachten. Contracten die nog langer dan een half jaar lopen kunnen niet kosteloos opgezegd worden. Een energiecontract heeft voorwaarden en één daarvan is dat u zich aan de looptijd houdt. De minimale overstapboete begint bij €50 voor gas en €50 voor energie. Het maximaal te betalen bedrag is €125 voor gas en €125 voor energie. Maar dat betekent dat uw energiecontract nog meer dan twee jaar loopt.

Zelf de goedkoopste energie aanbiedingen vinden

De beste remedie voor het verlagen van de energiekosten is zelf energie vergelijken. Met uw verbruik en postcode komt u al een heel eind. In de gemaakte energievergelijking ziet u direct waar u moet zijn voor de goedkoopste producten. Kies het liefste een looptijd van een jaar dan ontloopt u altijd de hoge overstapvergoedingen. Een jaar vliegt tegenwoordig voorbij en als dat einde in zicht is, kunt u weer overstappen zonder zorgen.