Energieverbruik

Wat is uw gemiddelde energieverbruik in huis? Het is belangrijk om inzicht te krijgen in hoeveel u verbruikt. Elke kubieke meter gas die verbruikt wordt en elke kilowattuur energie bepalen de slotsom van uw energieverbruik. Want hoe hoog is dit verbruik en waar kunt u dat terug vinden? Logt u in op de persoonlijke pagina van de energieleverancier dan zult u dit verbruik terug zien. Ook wordt het elk jaar vermeld op de jaarrekening.

Wat bepaalt uw energieverbruik?

Een gezin met 4 personen zit al gauw op 4000 kilowattuur per jaar aan energie. En voor gas zal dat op 1600 kubieke meter neerkomen. De grootte van het gezin is bepalend voor uw energieverbruik. Ook het soort woning dat u bewoont telt mee. Hoe groter de woning des te meer er verstookt moet worden. En de mate van isolatie speelt ook weer een belangrijke rol.

De leeftijd van uw elektrische apparaten kan uw energieverbruik ook onnodig hoog maken. Als uw wasmachine al heel oud is dan verbruikt deze ook meer energie. En dit geldt dus ook voor de overige apparaten. Wanneer de mogelijkheid zich voordoet kunt u het beste een zuinigere machine aanschaffen. Dit maakt een groot verschil in uw oude en nieuwe verbruik. Een energielabel die het meest effici├źnt is is de A+++. De plussen geven de mate van zuinigheid aan.

Let goed op uw gasverbruik

Als een woning niet goed geïsoleerd is dan verbruikt u meer gas. Met simpele toepassingen kunt u uw isolatie op peil brengen. Het is anders zonde van uw geld als u het niet doet. Ook hoeft het niet duur te zijn. Tochtstrippen en radiatorfolie doen al wonderen en dikke gordijnen voor de ramen hangen ook. Op die manier kan uw gasverbruik teruggedrongen worden. En u verlaagt uw energienota ermee.

Met een juist verbruik kunt u in een energie vergelijk snel bekijken hoeveel u betaalt bij een nieuwe leverancier. Weet u het verbruik niet? Dan worden de kosten geraamd en dan valt het meestal nadelig uit. Zoals hierboven beschreven wordt kunt u uw verbruik terug vinden in uw persoonlijke pagina. Log in en zoek naar de jaarrekening. Deze jaarrekening wordt ook wel via de post verstuurd. Het hangt ervan af op welke wijze de energieleverancier de jaarrekening wenst te versturen.