Gas

In de natuurkunde kennen we gas als een bron van energie. Omdat aardgas verkregen wordt uit onze bodem. Het is al eeuwen oud vandaar dat aardgas onder de fossiele brandstoffen valt. Nederland is een gas rijk gebied. Wij hebben her en der gasvelden beschikbaar. Zoals in de Noordzee bijvoorbeeld of de bekendste plek: Slochteren.

Miljoenen huishoudens nog aan het gas

De Nederlandse Aardolie Maatschappij doet aan gaswinning in Nederland. Zij halen het aardgas naar boven voor consumptie gebruik. Miljoenen huishoudens maken nog altijd gebruik van aardgas. Ze douchen ermee en verwarmen hun woning. Ook voor het koken hebben wij gas nodig.

Veel schadeclaims door gaswinning

Maar de laatste jaren zijn er allerlei problemen rondom de gaswinning, niet in de eerste plaats omdat de gasvoorraad slinkt. Ook de vele aardbevingen die het veroorzaakt. Omringende woningen lopen schade op. De NAM is continue verwikkeld in allerlei rechtszaken omdat omwonenden schadeclaims indienen.

Gaskraan wordt steeds meer dichtgedraaid

Minister Kamp heeft daarop besloten de capaciteit aan gaswinning te verlagen. Het mooiste zou zijn als we in de verre toekomst helemaal niet meer afhankelijk zijn van aardgas. Voor nu rijden voertuigen nog op gas en zijn er nog miljoenen woningen die een gasaansluiting hebben. Vandaar dat het kabinet andere methodes onderzoekt om de afhankelijkheid van gas te verkleinen.

Andere alternatieven voor gasaansluiting

Deze methodes zijn aardwarmte en restwarmte. Met het gebruik van een warmtepomp kunnen we al zonder. Aardwarmte houdt in dat er warmte uit de bodem wordt gehaald. Met restwarmte spreken we van warmte dat afkomstig is van fabrieken. En een zonneboiler vervangt een dergelijke gasaansluiting ook. Maar deze methodes zijn aardig prijzig. Dus niet iedereen kan het zich veroorloven om van het gas af te gaan.