Groen gas

Een schone variant van aardgas dat is wat groen gas is. Groen gas wordt namelijk opgewaardeerd totdat het dezelfde eigenschappen heeft van aardgas. In Nederland wordt elk jaar 100 miljoen kubieke meter groen gas geproduceerd. Het duurzame gas is vriendelijk voor ons milieu.

Is CO2 gecompenseerd gas hetzelfde als groen gas?

Het kan op verschillende manieren worden benut. We zien het in het huishouden, want er maken al 60.000 huishoudens gebruik van. Ook voertuigen kunnen het als brandstof gebruiken om mee te rijden. Er bestaan wel verschillen onderling. Want er is biogas en CO2 gecompenseerd gas. Zijn deze dan hetzelfde? Nee want CO2 gecompenseerd gas is geen duurzaam gas. Het betekent alleen dat er CO2 uitstoot wordt gecompenseerd. Dit heeft dus niks te maken met de kwaliteiten van het gas. Het is een extern proces om het gebruik van aardgas goed te maken.

Ziet u een product waarbij een Gold Standard Certificaat wordt geleverd. Dan is er elders in de wereld een initiatief opgezet. Dit kan een aangeplant bos zijn of er is geïnvesteerd in een duurzaam project. Als u dus kunt kiezen voor regulier aardgas of CO2 gecompenseerd aardgas, dan is de laatste de beste keuze.

Biogas is een schoon geproduceerd gas

Biogas wordt gemaakt van biomassa elementen. Wel een duurzame variant die geschikt is. Dus de term groen gas is hier van toepassing. Mest is een ideale grondstof voor het produceren van duurzaam gas. Ook afval afkomstig uit de tuin of de resten van groente en fruitproducten geldt als grondstof. Hiermee kan biogas gemaakt worden en opgewaardeerd worden tot schoon gas. Restafval en mest zijn immers oneindig voorradig. En de elementen die nodig zijn voor aardgas niet.

Waar kunt u terecht voor CO2 gecompenseerd gas?

Een aantal energieleveranciers levert gecompenseerd gas. Denk aan Pure Energie, Vandebron, Vrijopnaam, Nuon, Qurrent en Greenchoice. Er zijn verschillende aanbiedingen verkrijgbaar.  Tijdens het maken van een vergelijking Klik op Gas CO2 gecompenseerd en u ziet alle aanbiedingen.  We zien nog niet op grote schaal biogas dat wordt aangeboden. Dit komt omdat er simpelweg niet voldoende beschikbaar is. De totale productie van duurzaam gas beslaat nog maar slechts 1%.