Groencertificaat

Een groencertificaat heet tegenwoordig een Garantie van Oorsprong. Hiermee wordt verwezen naar de herkomst van uw stroomproduct. CertiQ is de uitvoerende instantie die de Garantie van Oorsprong afgeeft. Op die manier weet u zeker of uw stroom ook echt duurzaam is. 

CertiQ verstrekt groencertificaat ofwel GVO

Omdat we zelf niet kunnen herleiden of onze stroom ook echt groen is, deelt CertiQ de GVO’s uit. Een voorbeeld hiervan is een zonnepaneleneigenaar die zonne-energie opwekt. Elk duurzaam geproduceerd megawattuur krijgt een GVO van CertiQ. Ze boeken deze GVO’s ook weer in op een digitaal account. De handelaar die de GVO’s aankoopt mag deze ook weer doorverkopen. Een GVO die eenmaal is uitgegeven wordt afgeboekt. Zo wordt er voorkomen dat een zelfde GVO nogmaals wordt verkocht.

Groene stroom? Dan verplicht een GVO

Elke energieleverancier die groene stroom verkoopt is verplicht daarbij GVO’s af te geven. Dus wanneer zij 200 megawattuur aan GVO’s in bezit hebben, dan mogen ze ook 200 megawattuur aan groene stroom leveren. Tevens laat de GVO ook zien waar de groene stroom geproduceerd is en hoe. Ook de bron waarvan de GVO afkomstig is wordt vermeld. Daarom zijn energieleveranciers ook verplicht om een stroometiket te voeren. Voor de consument moet het namelijk duidelijk zijn waar hun groene stroom vandaan komt.