Groene energie

Groene energie is een synonieme duiding voor energie dat gemaakt wordt van duurzame bronnen. Een aantal bronnen dat duurzaam is en onbeperkt beschikbaar zijn: de zon, wind, biomassa en waterkracht. Met deze natuurlijke elementen kunnen we schoon en zonder al te veel schade groene energie opwekken. Aan uw stopcontact zult u het niet merken want daar ziet u niets aan.

Wat zijn vormen van groene energie?

Aardwarmte is ook een vorm van duurzaam opgewekte energie. Water dat zich in de diepte van de bodem bevindt wordt omhoog gehaald. Dit wordt ook wel duurzame warmte genoemd. Huishoudens kunnen op deze manier in de warmte behoefte voorzien worden. Biomassa en dan met het name het afval dat biologisch is, kan worden gebruikt om energie te maken. Zonlicht wordt gebruikt in combinatie met een zonnepaneel. De zonne-energie die hieruit voortkomt voorziet ons van elektriciteit. Daarom zien we steeds meer zonneparken ontstaan die duizenden huishoudens van energie voorzien.

Hoe schoner hoe beter en geen vervuiling

Wind is ook een geschikt middel om energie op te wekken dat schoon is. Windmolens op zee en land wekken dan windenergie op. Van windenergie is er het meeste voorradig als we kijken naar de groene energie aanbiedingen. Met water kan men ook energie opwekken. Denk maar eens aan waterturbines, of er wordt gebruik gemaakt van golf slagen in de zee. Dit noemen ze golfslagenenergie. Blauwe energie is ook een vorm van waterenergie. Hier wordt er met behulp van de verschillen tussen zoet en zout water energie opgewekt.

We maken in Nederland niet zoveel gebruik van waterkracht energie, in het Scandinavisch gebied komt dit veel meer voor. Ook in Frankrijk staan grote waterkrachtcentrales om waterenergie te maken.

Ook overstappen naar duurzaam opgewekte energie?

De boodschap is dus dat we het beste kunnen kiezen voor groene energie. Want groene energie kan altijd opgewekt worden. En hoeft u zich niet schuldig te voelen dat u het klimaat schaadt. Wij geven in onze vergelijker ook aan of u echt 100% duurzame energie voor u heeft. Wilt u zelf op alleen duurzame energie zoeken? Dan vinkt u dat simpelweg aan, op die manier zitten er geen grijze energie aanbiedingen tussen.