Grootverbruiker gas

Er wordt gesproken van een grootverbruiker gas als u een gasaansluiting heeft met een bijbehorende gasmeter die groter dan de standaard G25 meter is. Dat betekent dat uw gasmeter een hogere doorlaatwaarde heeft. De gemiddelde gasmeter bij kleinverbruikers laat maximaal 40 kubieke meter gas door per uur. Bij een grootverbruiker gas is deze doorlaat meer. 

Welke doorlaatwaarde heeft uw gasaansluiting?

Het vastrecht van uw gasaansluiting wordt ook bepaald aan de doorlaatwaarde. U betaalt in dat geval dus ook meer dan een particuliere verbruiker. Ook zal de netbeheerder u apart de kosten in rekening brengen. Kleinverbruikers betalen deze kosten via de energieleverancier.

Een grootverbruiker heeft te maken met drie partijen

Als Grootverbruiker gas heeft u dus niet alleen met de energieleverancier te maken. Naast de netbeheerder heeft u ook te maken met het meetbedrijf. Het meetbedrijf verzorgt de meetinrichting. Zij beheren deze voor u, ook mag u zelf een meetbedrijf uitkiezen. Op de website van TenneT kunt u een register raadplegen waar erkende meetbedrijven in staan.

Zakelijk vergelijken en besparen in uw bedrijf

Omdat u een grootverbruiker gas bent zult u als zakelijk klant worden gezien. U kunt net als particulieren uw energiekosten vergelijken. Daarvoor zijn speciale zakelijke energievergelijkers. Waar een particulier een paar honderd euro bespaart, bespaart u als zakelijke klant al snel €1000 per jaar.