Jaarafrekening

Een jaarafrekening wordt u toegezonden door de energieleverancier. Hier staat uw historische verbruik in energie en gas op vermeldt. Uw verbruik wordt over een heel jaar berekent. Maar u betaalt de kosten voor uw verbruik als een voorschot. Als daaruit blijkt dat u meer heeft verbruikt dan betaalt u bij. En bij minder verbruik krijgt u geld terug.

Energie en gaskosten betalen we al vooraf in termijnen

De voorschotnota is voor de energieleverancier een middel om de energiekosten al vergoedt te krijgen. Elke maand betalen wij een bedrag dat gebaseerd is op ons vorige verbruik. De netbeheerder en energieleverancier houden de meterstanden bij. En het is niet onverstandig om dit zelf ook te doen. Zo kunt u sneller opmerken wanneer er iets verandert in het verbruik.

Overige kosten op de jaarafrekening

Denkt u minder te gaan verbruiken? Dan kunt u online uw voorschotbedrag wijzigen. Hetzelfde geldt ook als u verwacht dat het verbruik hoger zal worden. Niet enkel uw verbruik zal worden weergegeven op de jaarafrekening. Ook de kosten voor de netbeheerder, belastingen en administratiekosten staan erop. Als u merkt dat er onjuiste gegevens op staan, dan kunt u uw energieleverancier bellen.

Bespaar op uw jaarafrekening en stap gelijk over

De totale kosten voor uw huishouden naar de energieleverancier toe staan op de jaarafrekening. Wilt u graag besparen op deze kosten? Dan is opnieuw energie vergelijken de oplossing. U kunt gemiddeld een paar honderd euro per jaar besparen. Geef uw juiste verbruik op en de postcode waar het om gaat. Wij tonen u dan de goedkoopste jaarafrekening voor uw adres.

Het overgrote deel van de Nederlandse huishoudens bespaart elk jaar op de jaarrekening. Zij doen dit om het voorschotbedrag zo laag mogelijk te houden. En daar is niets mis mee. De energiekosten beslaan dan ook een flink deel van onze vaste lasten. Op de meeste financiële producten valt te besparen. Doordat u kiest voor een jaarcontract loopt u het minste risico teveel te betalen. Bij het verstrijken van de looptijd vergelijkt u opnieuw. En kunt u zonder zorgen gratis weer overstappen.