Leegstandstarief

Een woning die lange tijd leegstaat maar wel een eigenaar heeft of een huurder daarvoor moet het leegstandstarief betaalt worden. We zien het vooral bij vastgoed dat lang leeg staat. Daarvoor bieden energieleveranciers het leegstandscontract. Op die manier blijft er een geringe energie en gaslevering lopen. Omdat uw aansluiting niet wordt gebruikt betaalt u alleen netbeheerderskosten en de de belasting. Als u binnenkort gaat verhuizen dan is het verstandig om het leegstandstarief aan te vragen.

Leegstandstarief wel tijdig doorgeven

U hoeft dan geen voorschotnota meer te betalen maar betaalt enkel het leegstandstarief. Wanneer u dit vergeet te doen dan kan de netbeheerder u afsluiten. Dit proces brengt kosten met zich mee die u voorkomt door het tijdig te melden. Als u de kosten bekijkt voor het aan en afsluiten van levering, dan kan dit gauw €150 gaan kosten. Blijft uw woning langer dan tien maanden leeg staan? Dan kunt u wel overwegen beide meters af te laten sluiten.

Tarieven kunnen afwijken

Het leegstandstarief is verschillend. Dat betekent dat u bij de ene energieleverancier maar €25 kwijt bent, maar bij de andere bijvoorbeeld €36. Op de zakelijke markt komt leegstand vaker voor dan bij particulieren. Grote panden die lang leeg staan kosten ook geld. En dan kan een verhuurder of eigenaar van een pand een tijdelijk leegstandscontract kiezen. Deze is per maand op te zeggen. Wanneer er weer een huurder in het pand komt kan het contract snel opgezegd worden. Ook kunt u eenvoudig online dit aan en afmelden.

Oude koopwoning die nog te koop staat

Het leegstandstarief kunt u online aangeven. Stel u bent verhuisd omdat u een nieuwe woning heeft betrokken. Bij de overgang van koopwoningen komt het dan ook wel voor. De oude woning staat leeg omdat deze nog te koop staat. In dat geval kunt u dus ook het leegstandstarief aanvragen. Wanneer er dan een koper voor de woning is en de woning wordt verkocht kunt u dit weer stopzetten. U krijgt dan van de energieleverancier een eindnota opgemaakt.