Leveringskosten

De leveringskosten betalen we elke maand aan onze energieleverancier. We krijgen daarvoor energie en gas geleverd. Elke kubieke meter aardgas en kilowattuur energie rekenen we af. Dit bedrag is opgenomen in de voorschotnota.

Niet enkel de leveringskosten betalen we

Maar we betalen niet enkel voor het leveren. Daar horen ook andere kosten bij. De kosten om gas en energie te transporteren naar onze woning betalen we ook. De netbeheerder die het transportnetwerk beheert krijgt ook een deel. Dat noemen we de netbeheerders kosten.

Overheidsbelastingen en de BTW

Er zijn dus meerdere partijen die geld krijgen. Dat lijkt heel veel gedoe maar wij merken daar niet veel van. De energieleverancier draagt de kosten weer af aan de netbeheerder en de belastingdienst. Want we betalen namelijk ook belasting over ons verbruik. Verwar de energiebelasting niet met de BTW. Want we dragen ook nog eens 21% btw af over de energienota.

We worden gestimuleerd om duurzamer te worden

Energiebelasting wordt geheven om ons duurzamer om te laten gaan met energie en gas. En deze wordt elk jaar verhoogd. Het bedrag dat wij elke maand betalen aan de energieleverancier omvat alle kosten. We hebben er geen omkijken naar. De energieleverancier regelt de rest voor ons. Eigenlijk klinkt het raar, we betalen om duurzamer met het verbruik om te gaan. Het is een duwtje in de rug van de overheid. Verbruiken we minder dan gaat de uitstoot ook omlaag. Verbruiken we meer dan vervuilen we ook meer, en daar hangt een prijskaartje aan.

Het verlagen van de energiekosten

Om onze energierekening zo laag mogelijk te houden kunnen we de energiekosten vergelijken. Dit gebeurt op een dagelijkse basis. Veel consumenten willen hun energiekosten verlagen. Ze besparen daar toch gauw zo’n €20 per maand mee. Heeft u uw energierekening al eens vergeleken? Start de energievergelijker op en bereken direct uw besparing op GoedkopeEnergie.nl.