Leveringszekerheid

Als consument mogen wij vertrouwen op een goede leveringszekerheid van energie en gas. Vergeleken met andere landen is deze leveringszekerheid erg hoog. Dat houdt in dat wij nagenoeg niet zonder energie of gas hoeven te zitten. Enkel komen er wel storingen voor, maar deze worden ook snel weer opgelost.

Leveringszekerheid heeft een prijs

Wij betalen mee aan de betrouwbaarheid van van ons elektriciteitsnetwerk en gasnetwerk. Daarvoor dient TenneT die de netwerken onderhoudt de levering te garanderen. Wij betalen via de energierekening ons deel. Van dit geld kan TenneT weer nieuwe investeringen doen. Het landelijke hoogspanningsnetwerk is voortdurend aan verandering onderhevig.

Fossiele brandstoffen nog altijd nodig om aanbod te garanderen

TenneT dient de betrouwbaarheid voort te zetten maar wel tegen redelijke kosten. Een grote opgave is het wel want er wordt energie en gas geleverd aan ongeveer 41 miljoen eindgebruikers. Kijken we naar de verduurzaming dan kunnen we nog niet overstappen op 100% duurzame energie. In dat geval is de leveringszekerheid nog afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Er wordt namelijk niet voldoende groene stroom opgewekt om alle 41 miljoen eindgebruikers te kunnen voorzien. Dat betekent dat er dus nog altijd CO2 vrijkomt bij het gebruik van grijze energie. We willen uiteindelijk naar een 100% neutraal klimaat. In ontwikkelingslanden is er geen continuïteit aan energie en gas. In sommige gebieden wordt er zelfs nog vuur gestookt om warmte te creëren. En stroomstoringen zijn daar vaker aan de orde.