Liberalisering energiemarkt

In Nederland kennen wij een geliberaliseerde energiemarkt. Dit houdt in dat wij tegenwoordig zelf ons energiebedrijf mogen kiezen. De keuze voor de liberalisering energiemarkt ofwel vrijmaken van de energiemarkt is bedoeld om concurrentie te bevorderen. Daarom werd in 2004 onze energiemarkt opengebroken. Dat bood de kans voor nieuwe energiebedrijven om toe te treden.

Liberalisering energiemarkt zag aantal energiebedrijven toenemen

En sindsdien is het aantal energiebedrijven fors toegenomen. Voor 2004 kenden wij de traditionele energiebedrijven zoals Essent, Nuon en Eneco. Anno 2018 zijn er al ruim 50 energiebedrijven. Voor consumenten en bedrijven dé kans om fatsoenlijk zijn/haar energiekosten te kunnen vergelijken. De ACM moedigt gezonde concurrentie dan ook, maar blijft toezien op het juist handelen van de energiebedrijven.

Klantvriendelijkheid en service moeten bovenaan staan

Een energiebedrijf krijgt dan wel de kans om zijn producten voordelig aan te bieden. Maar zij mogen daarop niet inboeten op klantvriendelijkheid en service. Verzaken zij naar de consument toe? Dan kan de ACM optreden en ze zo nodig een boete opleggen. De energiemarkt mag dan wel vrij zijn, een energiebedrijf heeft niet alle vrijheid om te doen en laten wat het wil. Een berisping van de ACM moet een energiebedrijf aansporen zijn fouten op te lossen mits dat nodig is.

Geen liberalisering voor netbeheerder of waterbedrijf

Wat niet geliberaliseerd is is de keuze in de netbeheerder of het waterbedrijf. Elke regio kent daarom een vaste netbeheerder en waterbedrijf. Zelf kiezen voor een andere netbeheerder kan dus niet. Wel heeft de ACM ook weer regels voor netbeheerders vastgelegd. Dit moet voorkomen dat wij teveel betalen aan netbeheerderskosten. Hetzelfde geldt voor een waterbedrijf. Alhoewel de kosten voor water veel goedkoper zijn dan onze energiekosten.

We zien vaak de term gas water en licht maar waterkosten kunnen niet vergeleken worden. Water behoort tot de term omdat we warm water gebruiken en daarvoor is gas nodig. Toch biedt de Liberalisering energiemarkt ons voldoende manieren om te besparen. Wilt u ook profiteren van onze liberalisering energiemarkt? Start dan met energie vergelijken en pak de hoogste welkomstkorting op GoedkopeEnergie.nl.