Megawatt

Een megawatt is energie vermogen en wordt gebruikt bij het duiden van grote elektriciteitscentrales. Deze centrales wekken enorm veel elektriciteit op. Zo konden de eerste centrales 50 megawatt aan elektriciteit opwekken. Nu wekken complete windparken al gauw minimaal 100 megawatt op. In 2023 zal het aandeel aan windenergie op zee al goed zijn voor 4500 megawatt.

Wat kunnen we met 1 megawatt?

Een andere vergelijking duidt aan dat 1 megawatt ruim 1000 huishoudens van energie kan voorzien. Voor kleinverbruikers energie wordt het vermogen in kilowattuur aangeduid. Op onze energierekening staat dan bijvoorbeeld 3000 kilowattuur vermeld aan jaarlijks energieverbruik.

Particulieren rekenen af per kilowattuur

Wij rekenen dus niet in megawatt maar puur in kilowattuur. U zult dan de term kWh zien achter het verbruik. Dit geeft aan dat het om energieverbruik gaat. Hoe hoger de cijfers voor het kWh verbruik des te meer u dus verbruikt. Pas dan ook simpele besparingstrucs toe zodat u minder gaat betalen voor energie. Elke kilowattuur telt namelijk. Let goed op hoe vaak u uw apparaten gebruikt. En hoe groter het apparaat des te meer kWh er wordt verbruikt. Draai dus niet zonder meer elke dag een was. Wacht netjes tot uw wastrommel compleet gevuld is.

Starten met bewust omgaan met energie

De wasdroger hoeft niet elke dag te draaien, hier kunt u het makkelijkst op besparen. Hang uw was op aan de waslijn, dat scheelt energie. Met de hand wassen is dan weer niet aan te raden. Maar als u frequent een was draait kunt u wel eerst wachten tot de wasmachine gevuld is. Andere tips zoals uw stekker na gebruik uit het stopcontact trekken helpen ook. Dit geldt voor de laders van telefoons, of de computer en de televisie. Hiermee wordt voorkomen dat er onnodig energie verloren gaat.

Hoeveel geld kunt u overhouden op uw energierekening?

Aan het einde van het jaar heeft u dan bespaart op uw verbruik, en dan staat er niet meer 3000 kilowattuur maar bijvoorbeeld 2400 kilowattuur. Dat is al snel een besparing van €150 op jaarbasis en dan bent u nog niet eens gewisseld van energieleverancier. Daarmee kunt u nog eens extra €250 besparen. Zoals u ziet kunt u genoeg voordeel behalen door én te besparen én over te stappen op GoedkopeEnergie.nl.