NAM

Nederlandse Aardolie Maatschappij produceert aardgas en aardolie. Daarvoor moeten zij op verschillende plekken in Nederland aardgas winnen. De NAM ontstond nadat het eerste olieveld in Schoonebeek werd ontdekt. Het eerste aardgas werd gewonnen in 1948.

Schade voortkomend uit gaswinning van de NAM

De laatste jaren komt de NAM steeds vaker in het nieuws. De nieuwsberichten gaan over de vele schades die veroorzaakt worden door gaswinningen. Minister Kamp besloot daarop om de gaswinning terug te draaien. Nederland is nog steeds afhankelijk van aardgas, bijna alle huishoudens zijn nog aangesloten op het gasnetwerk. Er wordt hard gezocht naar alternatieven zoals het gebruik van restwarmte.

Gas winnen op zee

Ook wordt er gekeken naar de gaswinning op zee, dit zou voor minder overlast en schade zorgen. De NAM wint nu al 28% van ons aardgas uit de Noordzee. Een andere optie om aan gas te komen, is gas uit het buitenland. Nederland zou dan meer gas moeten importeren vanuit het buitenland. Noorwegen zou een goede optie zijn als we buitenlands gas willen gebruiken. Rusland exporteert ook gas maar door de politieke verschillen met dat land is dat een mindere optie.

Nederland heeft jarenlang veel geld verdiend aan de aardgaswinning. Ons gas wordt namelijk ook geƫxporteerd naar het buitenland. Nu de gaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid, daalt de voorraad gas ook. Dit zal uiteindelijk resulteren in duurdere gasprijzen. Dit heeft ook te maken met een wereldwijde vraag naar gas.