Netbeheerder

Uw netbeheerder beheert de samen met de andere netbeheerders het elektriciteitsnetwerk. De netbeheerder wordt toegewezen. Dat betekent dat hier geen vrije keuze in is. De beheerder van ons gezamenlijke hoogspanningsnetwerk is TenneT. En de Gasunie is de beheerder van het gasnetwerk.

Elke regio een eigen netbeheerder

Elke regio heeft dus een eigen netbeheerder die verantwoordelijk is voor de aanleg, onderhoud en het transport. De website eancodeboek.nl laat zien welk netwerkbedrijf uw regio onderhoudt. Uw netbeheerder beheert tevens ook uw energiemeter. Als u een nieuwe woning betrekt dan worden uw aansluitingen ook geregistreerd. In Nederland zijn naast TenneT acht netbeheerders.

Wat te doen bij storing?

Als er bijvoorbeeld storing ontstaat dan is het netwerkbedrijf degene die de storing dient op te lossen. Dus ervaart u een stroomstoring of ruikt u een gaslucht? Breng uw netbeheerder zo snel mogelijk op de hoogte hiervan. Bekijk ook online of er onderhoudswerkzaamheden zijn. In dat geval kan de storing daardoor zijn ontstaan.

Zit u langer dan 4 uren zonder stroom of gas? Dan wordt u altijd gecompenseerd. Dit geldt alleen als de storing niet door u zelf veroorzaakt is. Netbeheerders bieden ook een sms-service, als u uw mobiele nummer doorgeeft dan krijgt u storingen of werkzaamheden door via sms.