Netwerkkosten

Netwerkkosten worden ook wel netbeheerkosten genoemd. Aan wie betaalt u deze en waarom? U betaalt allereerst de netwerkkosten aan de leverancier. Zij dragen dit weer af aan de netbeheerder. Uw netbeheerder maakt kosten en onderhoudt voor ons allemaal het netwerk. Zij verzorgen de aansluiting van uw woning op het netwerk. Om deze zo goed mogelijk te laten werken moeten zij regelmatig onderhoud plegen.

Verschillende netbeheerders

De 12 regio’s in Nederland hebben een eigen netbeheerder. Dus het is niet zo dat één netbeheerder alle regio’s beheert. Uw energierekening laat zien wie uw netbeheerder is. In enkele regio’s zijn er twee netbeheerders aangewezen. Overstappen van netbeheerder kan helaas niet. Omdat zij een sterke en onafhankelijke positie bezitten op de energiemarkt ziet de ACM er wel op toe dat de netbeheerders zich aan de regels houden. Zo mogen zij niet lukraak eigen tarieven hanteren. De ACM heeft daar een maximum voor ingesteld.

Naast netwerkkosten betaalt u ook andere kosten

Ook dient u kosten te betalen voor de systeemdiensten. Deze kosten gaan weer naar TenneT die het hoogspanningsnetwerk in Nederland beheerd. Niets is gratis waar het uw energie en gaslevering aankomt. Dus u betaalt ook huur voor de meters in uw meterkast. Ook al heeft u een koopwoning de gas en energiemeters blijven van het meetbedrijf.

Periododieke aansluitvergoeding

Om uw aansluiting goed te onderhouden maakt de netbeheerder ook kosten. U betaalt daarom ook nog eens een periodieke aansluitvergoeding. Deze vergoeding hangt weer af van de grootte van uw aansluiting. Raadpleeg de website van uw netbeheerder als u de hoogte van deze kosten wilt weten. In een vergelijking zijn deze kosten allemaal opgenomen onder netbeheerkosten. De uiteindelijke kosten zoals getoond in de energievergelijker zijn inclusief btw.

Maak gebruik van de geboden kortingen

U betaalt dus netbeheerkosten voor energie en gas. Dat komt neer op €392,76 per jaar. De geboden kortingen vanuit de energieleverancier zorgen er weer voor dat uw jaarlijkse kosten goedkoper worden. De energieleverancier is zich bewust van de concurrentie op de energiemarkt. Daarom stunten zij zoveel mogelijk met allerlei energie actie’s. U bent in de gelegenheid om daar gebruik van te maken. Doe dit dan ook en bespaar gemiddeld €450 per jaar met energie vergelijken.