Opslag Duurzame Energie

Een opslag betalen om duurzame energie te kunnen financieren, daarom is deze aanvullende heffing in het leven geroepen. Wij betalen allemaal een deel van onze energielasten voor de ODE pot. Het geld wat in deze pot zit wordt gebruikt om duurzame energie te financieren. Denk aan de duurzame energie subsidie’s vanuit de overheid. Wij betalen daar dus een deel aan mee. De Opslag Duurzame Energie wet is van kracht sinds 2013.

ODE nodig voor verduurzaming Nederland

Ons aandeel in de productie van duurzame energie is mager. En met de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie moet dat aandeel groeien. Ons kabinet heeft het streven om in 2020 op 14% uit te komen. Aan Opslag Duurzame Energie dragen wij ongeveer €40 per huishouden bij. De overheid stelt dit tarief jaarlijks vast.

Opslag Duurzame Energie wordt de komende jaren steeds duurder

In 2017 betaalden we per kWh 0,74 cent aan ODE, in 2018 is dit verhoogd naar 1,32 per kWh. Dit is overigens ex btw. De ODE en de energiebelasting vallen onder de heffingen van de overheid. In 2020 zal de ODE bijna 5 keer zo hoog zijn als nu. Als we willen profiteren van de subsidie’s dan kunnen we overwegen zelf duurzame maatregelingen te treffen. U ontvangt bijvoorbeeld subsidie voor het aanschaffen van zonnepanelen. Uw eigen zonnestroom opwekken zorgt voor een lagere energierekening. Breidt dat uit met een zonneboiler of warmtepomp waardoor u gebruik maakt van duurzame warmte.

Zelf kiezen voor duurzame energie in een energievergelijking

Of gewoon kiezen voor echt duurzame energie dat gemaakt is in Nederland. We kunnen tegenwoordig kiezen voor Hollandse windenergie of biomassa energie. Bekijk de meest duurzame energieleveranciers in onze energievergelijker. Tijdens het energie vergelijken kunt u de optie alleen duurzame energie uit Nederland kiezen.