Postcoderoos

De Postcoderoos is ook wel de Regeling Verlaagd Tarief. Elk lid dat aangesloten is bij een coöperatie en die meedoet aan de Postcoderoos krijgt een belastingkorting. Als een hele woonwijk of zelfs dorp meedoet aan een windcollectief dan ontvangen zij dus een verlaagd tarief. Elk duurzaam project waaraan wijken met dezelfde postcode aan meedoen komen in aanmerking hiervoor.

Postcoderoos biedt belastingvoordeel en duurzame energie

Ook is het niet een vereiste om zelf zonnepanelen of windenergie te produceren. De windparken en zonneparken staan op een andere locatie. De afgenomen energie wordt gebruikt om de leden te voorzien en zij behalen voordeel dankzij de belastingkorting. De korting wordt veelal verrekend via de energienota. Energieleverancier Greenchoice biedt klanten ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een postcoderoos regeling. Particulieren kunnen zelf een gezamenlijk collectief starten wanneer er geen in de buurt blijkt te zijn.

Andere energieleveranciers nemen ook deel aan de regeling. Denk aan Eneco, Qurrent, De Unie, Engie, Pure Energie, Powerpeers en Delta. De overige energieleveranciers doen tot nu toe nog niet mee aan de regeling.

Nog geen project in uw omgeving? Start zelf één

Start u zelf een postcoderoos? Dan dient u bewoners woonachtig in hetzelfde postcodegebied te verzamelen. In sommige gevallen mogen aangrenzende postcodes ook meedoen. De meeste projecten in de Postcode roos zijn zonneparken. Omdat zonnepanelen makkelijker te plaatsen zijn dan windmolens. De korting geldt tot aan een verbruik van 10.000 kWh per jaar. De regeling mag uiterlijk 15 jaar duren.

Wilt u zelf een energie coöperatie opstarten? Dan kunt u zich wenden tot een notaris die schrijft u dan ook in bij de Kamer Van Koophandel.  Een coöperatie hoeft geen belasting af te dragen. Zoek van te voren goed uit wat er van de cooperatie gevraagd worden. Want er komt meer bij kijken. Een cooperatie dient wel weer elk jaar de jaarcijfers te publiceren bij de KVK. Brengt het postcoderoos project een bepaald bedrag op? Dan moet er wel weer 1.2% vermogensbelasting betaalt worden. Een goede voorbereiding is dus wel nodig.