Salderen

Salderen doet u wanneer u uw eigen geproduceerde energie verrekent met uw verbruik. Daarvoor is tevens de salderingsgrens in het leven geroepen. U mag een deel van de eigen energie voor u zelf gebruiken. En wat u niet nodig heeft kunt u terugleveren. Dus als u 2500 kWh aan energie heeft geproduceerd dan gaat daar eerst het eigen verbruik vanaf. Dus als u 1500 kWh nodig heeft gehad, dan blijft er 1000 kWh over. Deze kunt u terugleveren aan het energienet. Uw energieleverancier vergoedt u hiervoor.

Waar ligt de salderingsgrens?

Als salderingsgrens kunt u de hoeveelheid energie die u van uw energieleverancier heeft ontvangen gebruiken. Als u meer energie terug levert dan u zelf heeft verbruikt? Dan ook krijgt u een vergoeding hiervoor. Uw energieleverancier moet naar het complete jaarverbruik kijken. Dus zij mogen niet een bepaald gedeelte van uw verbruik nemen om de berekening te maken.

Overschot energie dient teruggeleverd te worden aan het net

De kosten voor netbeheer gaan gewoon door ondanks dat u zelf energie opwekt. U maakt immers wel gebruik van hun netwerk. Bent u voornemens om de naaste buren uw energie te leveren? Dat mag helaas niet, want u dient een leveringsvergunning te hebben daarvoor. Bekijk uw eindafrekening goed, want uw energieleverancier dient de gegevens voor terugleveren en eigen verbruik goed bij te houden. Als er iets niet klopt op uw energierekening kunt u meteen contact zoeken met uw energieleverancier.

Salderen en de slimme meter

Als u terug levert met een gewone energiemeter dan loopt deze meter automatisch terug bij terugleveren. Als het aankomt op salderen dan zal uw teruglevering met uw verbruik verrekend worden. Heeft u een slimme meter? Dat is het in de meeste gevallen beter, omdat deze meter het verbruik en het terugleveren registreert. Nog geen slimme meter? Dan kunt u een aanvraag doen die ook wel de prioriteitsplaatsing wordt genoemd. Op Consuwijzer kunt u meer informatie vinden over salderen.