Slimme meter

Een slimme meter is een intelligentere versie van uw huidige analoge meter. Deze meter kan uw verbruikshistorie online inlezen. Dat betekent dat u geen meterstanden meer hoeft door te geven. De vernieuwde digitale meter kan uw energierekening opmaken met uw gegevens. Degene die zonnepanelen heeft geplaatst kan dit makkelijker doen met de slimme meter.

Slimme meter hulpmiddel bij vraag en aanbod

Voor netbeheerders schijnt de slimme meter het antwoord te zijn voor het balanceren van ons netwerk. De energieproductie en het verbruik kunnen beter in balans worden gebracht. Wanneer er dus een tekort zou dreigen dan wordt dit eerder opgemerkt.

De meter kan u meer inzicht geven in hoe u met uw verbruik omgaat. Want uw energieleverancier stelt elke twee maanden een verbruiksoverzicht op. Zij verkrijgen dit aan de hand van uw slimme meter. Daar hoeft u zelf dus niets voor te doen. Stapt u over naar een andere energieleverancier? Dan hoeft u dus ook de meterstanden niet meer door te geven. Uw slimme meter is immers uitleesbaar dus deze gegevens zijn al bekend.

Pak uw energieverbruik aan

Het inzicht in het eigen verbruik moet u stimuleren om uw verbruik aan te pakken. Merken we op dat we teveel energie of gas hebben verbruikt? Dan kunt u daar zelf meteen iets aan doen. De digitale meters worden door de netbeheerders gratis geplaatst. Het kan zijn dat u nog niet in het bezit bent van eentje. Wacht in dat geval rustig uw beurt af.

Straks gebruik maken van dynamische tarieven op de energiemarkt

In de toekomst kan de meter goed van pas komen als we gaan werken met energie en gasprijzen per uur. Als de prijzen gunstig liggen op een bepaald tijdstip dan kunnen we dan de wasdroger of vaatwasser gebruiken. De consument wordt zo aangespoord om zuiniger om te springen met het aanbod. We spreken dan van dynamische tarieven. En zo kan er overbelasting van ons energienet voorkomen worden.