Stroom

Stroom komt voort uit de beweging van elektronen. Elektronen kunnen dus stroom produceren. Stroom gebruiken wij elke dag wij kunnen hier niet eens meer zonder. Elk apparaat of voorwerp waar een stekker aan zit gebruikt stroom. Uw koffiezetapparaat werkt erop net als uw waterkoker. We laden onze apparaten aan het elektriciteitsnet. De wasmachine is een luxe voorbeeld van stroomverbruik. We stoppen onze kleding in de wasmachine en het vernuftige apparaat was het schoon. 

Stroom is een basisbehoefte

Sinds de opkomst van elektriciteit is ons leven een stuk gemakkelijker geworden. Voordat de wasmachine bestond werd de kleding met de hand gewassen. Maar het kost wel geld. En elke maand betalen we een X bedrag aan de energieleverancier. Dit bedrag hangt van ons verbruik af. Hoe meer elektrische apparaten we gebruiken des te meer we betalen. Tegenwoordig hoeft een groot apparaat als de wasmachine of de droger niet meer veel te verbruiken. Er zijn energiezuinige varianten te koop. Deze kosten ons veel minder aan stroom.

Hoeveel kilowattuur verbruikt u?

En daardoor betalen we minder voor ons verbruik. En door goed op te letten op hoeveel we verbruiken kunnen we besparen. Gebruiken we de grote huishoudelijke apparaten in de avonduren? Dan scheelt het ons in de portemonnee. Maar er zijn nog meer tips om uit te voeren. Zo kunt u elke stekker behalve die van de koelkast uit het contact trekken. Dit voorkomt onnodig stroom verbruiken. Bekijk uw eindafrekening eens, hoeveel kilowattuur verbruikt u per jaar?

Heeft u een bepaald apparaat opgeladen? Dan is het niet meer nodig om de stekker in het contact te houden. En bekijk eens de mate van verlichting thuis. Welke soort lampen gebruikt u? Gebruikt u spaarlampen of led lampen? Dan bent u goed bezig. Want deze verlichting is energiezuiniger dan een gloeilamp. Dat betekent dus dat deze minder elektriciteit verbruiken. En hoeveel lampen heeft u in de avonduren branden? Dit draagt ook bij aan het totale verbruik.

Verbruik verlagen betekent minder betalen

Als u uw verbruik weet terug te dringen dan verlaagt u automatisch uw verbruik. En dat betekent ook nog eens een lager voorschotbedrag. Uw gedrag wordt dus beloond. Bedenk eens welke apparaten veel stroom vreten. Dat zijn altijd de grote apparaten, want hoe groter het apparaat des te meer het verbruikt. Ook de leeftijd van uw apparaten speelt een grote rol. Want een verouderde koelkast die misschien mankementen heeft, verbruikt meer stroom. Als het kan vervang dit apparaat dan. Het vraagt wel even een investering maar dat verdient u snel terug.

Energie vergelijken voor de beste deal

Ten slotte kunt u ook opnieuw stroom vergelijken. Kies uit meer dan 50 aanbieders de goedkoopste energieleverancier. Als beloning ontvangt u dan ook nog eens een cashback korting. Het rekensommetje is simpel: stroom besparen en overstappen levert u honderden euro’s per jaar op.