Stroomranking

Natuur & Milieu verzorgt elk jaar een stroomranking. Deze stroomranking moet de transparantie van de energiebedrijven waarborgen. In samenwerking met organisaties zoals Wise Nederland En Greenpeace wordt een actuele lijst opgesteld. Hierin kunt u als consument bekijken of uw energieleverancier echt duurzaam is. De lijst kan ook geraadpleegd worden als u wilt overstappen. U kunt het als naslagwerk gebruiken om de de groenste energieleverancier te kiezen.

Stroomranking hangt af van een aantal punten

Bij het samenstellen van de stroomranking kijkt Natuur & Milieu hoe de bedrijfsvoering van een energieleverancier is. Welke investeringen doen zij bijvoorbeeld? Produceren zij zelf groene stroom? Of kopen zij deze in van een derde partij. Op deze wijze wil Natuur & Milieu energiebedrijven stimuleren om te verduurzamen. Ook consumenten worden hierbij gestimuleerd om de beste keuze te maken.

Hoe groen is jouw energiebedrijf?

Elk energiebedrijf wordt dus getoetst op duurzaamheid. Maar niet elk energiebedrijf is volgens de stroomranking echt groen. Daarom zijn de energiebedrijven ondergebracht in categorie├źn. De vervuilers die een 5 scoren of minder. De Volgers die tussen de 5 en 6 scoren. En de Voorlopers die tussen de 7 en de 10 scoren.

De Voorlopers scoren het beste

De Voorlopers zijn dus de meest duurzame energiebedrijven. De 1e vier hebben zelfs een cijfer van 9 tot en met 10. Zij leveren dan ook uitsluitend groene stroom dat opgewekt is in Nederland. Niet elk energiebedrijf is content met het cijfer dat ze krijgen. Velen van hun zijn dan eigenlijk ook tegen de stroomranking.

Vrij om te kiezen

Niet elke consument vindt echt duurzame energie van belang. Sommigen willen gewoon goedkope stroom. En een andere consument gaat wel voor groene stroom uit Nederland. De energiemarkt is vrij en dat houdt dus ook in dat de consument zelf kiest. Of dit nu grijs of groen is.