Stroomstoring

Niets zo vervelend als een stroomstoring. U zit lekker thuis voor de buis en de televisie of radio valt ineens uit. Het eerste wat we dan doen is controleren waar we geen stroom hebben. We lopen naar de meterkast om te bekijken of de stoppen misschien zijn doorgeslagen. Als dat zo is, dan kunt u de stroom zelf handmatig weer aanzetten.

Kortsluiting en stroomstoring?

Als uw stoppen zijn doorgeslagen dan is er ergens teveel stroom door een groep gegaan. Uw groepenkast heeft een aantal groepen om de stroom in huis te verdelen. Elke groep staat voor een ruimte in huis. Het komt wel eens voor dat er kortsluiting ontstaat waardoor uw stroom onderbroken wordt. U kunt in dat geval een nieuwe stop plaatsen waardoor u weer stroom heeft.

Loop ook na welk apparaat het euvel veroorzaakt heeft. Een kortsluiting kan gevaarlijk zijn. Trek alle stekkers eruit, en vervolgens sluit u steeds één apparaat weer aan. Slaan de stoppen weer door? Dan weet u precies welk apparaat de storing veroorzaakt. De aardlekschakelaar is bedoeld voor uw veiligheid. Als er stroom lekt of er gaat teveel stroom verloren gaat dan beschermd de aardlekschakelaar u. Dit moet elektrocutie of brand voorkomen.

Stroomstoring door werkzaamheden

Maar u kunt ook een stroomstoring ervaren zonder dat het met uw meterkast te maken heeft. Het komt voor dat bedrijven bezig zijn met graafwerkzaamheden waardoor er een storing ontstaat. Hebben we te maken met extreme weersomstandigheden dan kan er ook storing ontstaan. Omdat de technologische ontwikkeling van ons stroomnet betrouwbaar is, zitten wij nooit lang zonder stroom.

In andere landen waar de techniek op het stroomnet niet zo goed is, daar komen stroomstoringen veel vaker voor. Als een stroomstoring een hele wijk betreft, dan kan dit heel vervelend zijn. Het enige wat u kunt doen na het melden van de storing is rustig blijven. Als u onverhoopt langer dan 4 uren zonder stroom zit, dan krijgt u automatisch een vergoeding.

U wordt automatisch gecompenseerd voor het ongemak

U hoeft daar in principe niets voor te doen. Uw netbeheerder zal binnen 10 weken een creditfactuur versturen. De vergoedingen worden per blok betaalt, elk blok is 4 uur. Dus langer dan 4 uur zonder stroom levert €35 op. Nog eens extra 4 uren zonder stroom gezeten dus 8 uren? Dan ontvangt u bovenop de €35 nog eens €20.