Terugleveren

Wat betekent terugleveren? Als u zelf stroom opwekt zoals met zonnepanelen, dan gebruikt u een deel voor uw eigen behoefte. Het deel aan opgewekte stroom dat overblijft kunt u terug geven aan het net. U kunt dit aangeven bij uw energieleverancier dat u terugleveraar bent. Ook dient u uw netbeheerder hiervan op de hoogte te brengen.

Beginnen met terugleveren? Meld u online aan

Online kunt u de aanmelding doen op energieleveren.nl hier worden alle aansluitingen vastgelegd. Bent u van plan terug te gaan leveren? Controleer dan ook of uw meter geschikt is daarvoor. In de meeste gevallen is een slimme meter de beste keuze voor terugleveren. Vooral als u meer terug denkt gaan te leveren dan het verbruik. De slimme meter kan dan uw stroomverbruik registreren, tevens registreert de meter ook de stroom die terug geleverd is.

De slimme meter en het opwekken van stroom

Als u nog niet in het bezit bent van een slimme meter dan kunt u een aanvraag indienen. Leg de netbeheerder uit dat u deze nodig heeft omdat u een terugleveraar bent. U krijgt dan een voorkeursplaatsing. Er kunnen kosten aan verbonden zijn bij vroegere plaatsing. Het bedrag dat uw netbeheerder maximaal mag vragen is €72,60.

Terugleververgoeding voor uw stroom

Als terugleveraar levert u een positieve bijdrage aan het milieu, en u vult samen met vele anderen de tekorten aan. Uw opgewekte stroom kan weer gebruikt worden om huishoudens te voorzien in hun energiebehoefte. Uw eigen behoefte kunt u aftrekken van de totale capaciteit. De stroom die u teruglevert wordt vergoed aan u. Uw energieleverancier betaalt u een teruglever tarief. Toch is het altijd verstandig om uw verbruik te monitoren. Zorg ervoor dat u uw eindafrekening controleert.

Vrijwaring van energiebelasting

Een ander voordeel voor terugleveraars is dat zij geen energiebelasting hoeven af te dragen. Dit is simpelweg omdat u energie uit een hernieuwbare bron opwekt. Dit is onbelast. Mocht het voorkomen dat uw energieleverancier u dit wel in rekening heeft gebracht? Breng uw energieleverancier hier dan van op de hoogte. Nu is het niet zo dat u gevrijwaard bent van de BTW, deze dient u wel af te dragen.