Variabele tarieven

Ziet u de term variabele tarieven tijdens het energie vergelijken? Dan betekent dit dat uw tarieven voor energie en gas niet vast zijn. De tarieven veranderen dus gedurende uw looptijd. Bij vaste tarieven is dit niet zo. Dan staat het tarief voor een bepaalde tijd vast. Veel consumenten houden niet van de onzekerheid die variabele tarieven kunnen brengen. Daarom kiezen zij meestal voor een energiecontract met vaste tarieven.

Variabele tarieven kunnen schommelen

Over het algemeen schommelen de tarieven niet zo, maar sommigen houden er niet van die onzekerheid. Een variabel tarief kan soms ook gunstig uitvallen, als de inkoopprijzen heel goedkoop zijn dan ziet men dat terug in het voorschotbedrag. Bij een variabel tarief kan de looptijd verschillen. Zo kunt u kiezen voor een variabel tarief met een looptijd van één jaar. Maar er kan ook gekozen worden voor onbepaalde looptijd. Dan kunt u uw energiecontract per maand opzeggen.

Maandelijks opzegbaar of een vaste looptijd?

De laatste twee jaar zagen we de variabele tarieven duurder worden. Als u interesse heeft in het variabele energiecontract zorg dan u ook echt voordeel behaalt. Dat kan in eerste instantie door uw verbruik in de hand te houden. Een maandelijks opzegbaar contract is ook wel fijn. Het voorschotbedrag bij een variabel tarief ligt wel iets hoger anno 2018.

Verkiest u een vast tarief boven een variabel tarief?

Wij bepalen niet voor u welke keuze u maakt, maar als u wilt weten welk tarief het beste is? Dan raden wij toch het vaste tarief aan met een looptijd van één jaar. Hier heeft u niet te maken met onzekere tarieven. En u weet van te voren waar u aan toe bent. U betaalt gewoon de komende twaalf maanden hetzelfde tarief. Als u al in bezit bent van een variabel tarief dan kunt u overstappen naar een contract met vast tarief. Bij een maandelijks opzegbaar contract kunt u dus zo overstappen.