Vastrecht

Alle gebruikers van energie en gas moeten vaste kosten betalen voor hun aansluiting. Deze kosten staan dus vast en u betaalt deze aan uw energieleverancier. Toch zijn deze vastrechtkosten niet hetzelfde bij een andere energieleverancier. Stel u betaalt bij uw huidige energieleverancier €2,99 per maand voor het vastrecht. Dan kan het zo zijn dat u bij een ander meer betaalt. Een leverancier mag deze kosten zelf bepalen waarbij zij natuurlijk wel aan een maximum zijn gebonden.

Vastrecht bedrag staat niet vast

De energierekening kan dus verwarrend zijn. Want we komen zoveel termen tegen. Het transporttarief, netwerkkosten, meettarief etc. Het transporttarief is capaciteitsafhankelijk dat wil zeggen: uw verbruik doet ertoe. Uw netbeheerder moet ervoor zorgen dat het elektriciteits en gasnetwerk goed onderhouden wordt. Daarvoor vragen zij dus de transporttarieven. Er wordt dus naar de capaciteit van uw aansluiting gekeken. Is deze standaard tot en met 3×80 Ampère? en laat uw gasmeter tot en met 40 kubieke meter gas per uur door? Dan valt u onder de standaard.

Vergelijk de jaarlijkse kosten per energieleverancier voor een duidelijk beeld

Vastrecht kan dus in hoogte verschillen. Een snelle blik op de kosten voor vastrecht in onze energievergelijker laat zien dat Essent €32,28 per product vraagt. Neerkomend op €64,56 per jaar. Budget Energie vraagt weer een ander bedrag €35,86 voor beide producten dus €71,72 per jaar. Daar ziet u dus de verschillen al, het loont dus ook om de vastrecht kosten te vergelijken. Uiteindelijk tellen de totale jaarlijkse kosten aan de energieleverancier. Want het leveringstarief voor energie en gas bij Budget Energie kan weer goedkoper zijn.

Simpelweg de jaarlijkse kosten vergelijken

Vindt u het teveel gedoe om deze kosten apart te vergelijken? Bekijk dan gewoon de jaarlijkse kosten bij de energieleverancier. De energieleveranciers moeten de kosten zo duidelijk mogelijk omschrijven. Zodat het voor u te begrijpen is. Een energievergelijking moet juist verduidelijking bieden en geen extra verwarring. De kosten worden dan wel apart vermeld maar wel zo dat u het snapt. In het verleden konden energieleveranciers vaag zijn met hun informatie. Daarom heeft de ACM dat een halt toegeroepen. Een energierekening moet ten alle tijden duidelijk en simpel zijn.

Het capaciteitstarief wordt weer gebruikt om uw energie en gas daadwerkelijk te transporteren naar uw woning.

Een consument heeft het recht om zijn energiekosten fatsoenlijk te vergelijken. Dat betekent dus ook achteraf. Want alleen zo kunt u bekijken of u ook echt de beloofde kortingen heeft ontvangen, en heeft betaald voor de juiste tarieven.