Warmtepomp

Een warmtepomp kan als vervanger dienen voor uw cv-installatie. Want een warmtepomp kan warm water aftappen en zo uw woning duurzaam verwarmen. Daarom valt deze onder de duurzame middelen. En waarvoor u subsidie kunt ontvangen. Bij het gebruik van duurzame warmte wordt u zelfvoorzienend.

Woning energiezuiniger maken

Zo kunt u uw energielabel van uw koopwoning verhogen naar label A. En uw energienota zal lager uitvallen omdat gas duurder is. Het gebruik van duurzame warmte heeft de voorkeur. U gebruikt bodemwarmte of restwarmte waarbij geen schadelijke stoffen vrijkomen.

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp werkt in combinatie met een warmtewisselaar. De warmtewisselaar kan warmte onttrekken uit de lucht of bodem. Daarbij wordt een koudemiddel gebruikt zoals we deze ook zien in de airco van uw auto. Een koudemiddel wordt ook gebruikt in koelkasten. Het is een geschikt alternatief voor gas, want u gebruikt elektriciteit waardoor gas overbodig is.

Hoog rendement en dalende energiekosten

Ook behaalt het apparaat een hoog rendement waardoor uw energiekosten automatisch verlaagd worden. De hoogte in de subsidies verschillen want het is afhankelijk van het type waterpomp. De vergoeding start bij €1000 en kan oplopen tot €2500.

Subsidie tot aan 2021

U bent in ieder geval verzekerd van subsidie tot aan 2021. De Rijksoverheid verstrekt namelijk tot aan 2021 de subsidies. Zij doen dit om de aanschaf van duurzame warmte te stimuleren. Particulieren en bedrijven komen in aanmerking voor de subsidie.

Welke varianten zijn er?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Wanneer u kiest voor een hybride variant dan is uw cv-ketel nog nodig. De cv-ketel springt dan bij in tijden van enorme koude. Een volledig elektrische variant verwarmt alles in huis en u kookt voortaan elektrisch. Hierbij is de gasaansluiting dus niet meer nodig. Een ventilatie pomp haalt warmte uit circulerende lucht. Omdat de ventilatie pomp vrij klein is, kan deze een deel van uw woning verwarmen. U kunt daarbij een warmtepompboiler aanschaffen.

Vraag van tevoren offertes op bij verschillende bedrijven. De aanschaf is al kostbaar genoeg en u kunt uw geld eenmaal uitgeven. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw woning te verduurzamen. Dit kan ook met zonnepanelen en een zonneboiler.