Kan ik altijd overstappen naar een andere energieleverancier?

U kunt in principe altijd overstappen naar een andere leverancier, maar wanneer u tussentijds overstapt dat wil zeggen voor de einddatum van uw contract, dan kan uw huidige energieleverancier u daarvoor een boete in rekening brengen.

Wanneer uw contract nog:

  • 1,5 jaar loopt is dat €50
  • 1,5 tot 2 jaar loopt is dat €75
  • 2 tot 2,5 jaar loopt is dat €100
  • Meer dan 2,5 jarige looptijd is dat €125

Tegenwoordig nemen de meeste energieleveranciers deze kosten voor hun rekening voor een nieuwe klant. Hierbij vermelden wij wel dat niet iedere energieleverancier de boete op zich neemt. Vraag dat voordat u besluit over te stappen nog even na bij de eventuele nieuwe energieleverancier. Een andere tip om de boete in zijn geheel te voorkomen is om te kiezen voor een energiecontract van een jaar.

Hoe lang duurt het nieuwe energiecontract?

De overstapboetes worden in rekening gebracht bij lange energiecontracten van 3 jaar of 5 jaar. Daarom is het aan te raden om gewoon te kiezen voor een korte looptijd bij het energiecontract. U zult vast wel eens in de Mediamarkt of Gamma geweest waar u een aanbieding heeft gezien van Essent. Toekomstige klanten kunnen dan een cadeau kaart ontvangen van de Mediamarkt of Gamma die daar te besteden is. Het addertje onder het gras is dan wel dat u een energiecontract aangaat voor langere tijd.

Terugkrabbelen bij energie overstap betekent terugbetalen

De consumenten die hiervoor gekozen hebben voelen zich achteraf overrompeld maar kunnen er dan niet meer vanaf. Stappen ze wel over? Dan moet de waarde van de cadeaukaart terugbetaald worden en de eventuele kortingen.