Moet ik zelf de overstapboete betalen wanneer ik overstap?

In de eerste instantie bent u verantwoordelijk voor de overstapboete bij het tussentijds overstappen. Sommige energieleveranciers zijn bereid om deze overstapboete op zich te nemen. U doet er verstandig aan om de nieuwe energieleverancier eerst te vragen of zij ook daadwerkelijk de overstapboete aan u vergoeden.

Hoe voorkom ik een overstapboete?

Een overstapboete is te voorkomen door simpelweg voor een energiecontract te kiezen met een looptijd van maximaal 1 jaar. Een overstapboete word berekend wanneer uw energiecontract nog langer loopt dan 1 jaar. De resterende maanden die u nog moest uitzitten worden dan verrekend. Ook eventuele kortingen of een cashback moet u dan terugbetalen.

Hoe hoog zijn deze overstapboetes?

  • Minder dan 1,5 jaar? €50 per product
  • 1,5 tot 2 jaar? €75 per product
  • 2 tot 2,5 jaar? €100 per product
  • Langer dan 2,5 jaar €125 per product

Zoals u in bovenstaand overzicht ziet kan dat dus best oplopen zo’n overstapboete. Houdt dit in uw achterhoofd wanneer u besluit over te stappen. U loopt bij het afsluiten van een meerderjarig energiecontract de welkomstkortingen mis. Laat u dus niet overhalen om uw tarief vast te zetten om verhoging te voorkomen. De tarieven voor energie en gas zullen niet zo snel heel hoog worden.

Wat is verstandiger een 1 jarig of 3 jarig energiecontract?

Veel consumenten denken dat het kiezen voor een energiecontract van bijvoorbeeld 3 jaar of 5 jaar verstandiger is. Maar het voortijdig verbreken van het huidige energiecontract brengt consequenties met zich mee zoals de overstapboete. Bent u begonnen met energie vergelijken? Vergelijk dan eerst de energiepakketten van 1 jaar met de energiepakketten van 3 jaar of 5 jaar. Het verschil tussen deze overeenkomsten laten zien hoeveel u goedkoper uit bent.

Hoeveel bespaart u op uw energiekosten?

Elk jaar worden er weer nieuwe energiecontracten met kortingen aangeboden en wanneer u dan vastzit aan een overeenkomst van langer dan 1 jaar dan moet u zich afvragen hoeveel u dan misloopt aan kortingen. Daarom is het aan te raden om gewoon te kiezen voor een 1 jarig energiecontract. De besparing bij deze energiecontracten loopt hoger op dan bij de 3 jarige energiecontracten.